top of page
בסיס 108
בסיס 108
היסטוריית הבסיס  

עם הקמת חיל האוויר הישראלי, בשנת 1948, התעורר הצורך בגוף שירכז ויטפל בציוד האלקטרוני והאלקטרומכני שנרכש ע"י חה"א מעודפי מלחה"ע ה- II (בעיקר ממדינות אירופה) ובציוד שמקורו בעיזבון הבריטי. צורך זה מומש בעזרת שני גופים שטיפלו בציוד האלקטרוני, כל גוף עפ"י הכשרתו.

הגוף הראשון החל את פעילותו במחנה "שרונה", כיום ה"קריה" בת"א, וריכז אנשים שלהם ידע בסיסי בחשמל וברדיו וטיפל בעיקר במכשירי מורס ומעט במכשירי קשר HF ו- UHF. מאוחר יותר, בשנת 1949, הועבר המחנה לאזור יפו ומוקם בשתי חנויות קטנות באזור.

הגוף השני שטיפל בציוד האלקטרוני נקרא טייסת 505. הרעיון להקמה הועלה בשנת 1948 ע"י שני מומחים יהודיים, האחד פרופ' אטנברג מארה"ב והשני ד"ר ברויידן מדרום אפריקה, בשיתוף עם חה"א. באחריות גוף זה רוכז כל הצד הטכני והמקצועי הקשור במערכות המכ"מ. עיקר פעילותה של טייסת 505 אשר שכנה בצריפין היה בשיפוץ מכ"מים קיימים או מכ"מי רכש ישנים, דוגמת מכ"מ ימי SO9 ששופץ והוסב למכ"מ קרקעי ומכ"מ מוטס SCR010 שהוסב גם למכ"מ קרקעי.

לקראת סוף שנת 1949 הוחלט ע"י חה"א לאחד את שני הגופים ליחידה בשם "טייסת 108 – בית מלאכה לציוד אלקטרוני". יחידה מאוחדת זו מוקמה בצריפין במקום ששכנה אז מחלקת הדואר של צבא הבריטי באזור הדרום.

האנשים מאחורי הסיפורים 

לבסיס מורשת מפוארת של עשייה ותרומה המאופיין בפסיפס אנושי מיוחד במינו. הסיפורים של אנשי הבסיס מגוונים, ובכל זאת המשותף להם שיש בהם את חדוות היצירה, את אהבת המקצוע, וגם... את אהבת הבסיס וההערכה למה שקיבלו ממנו חזרה, והוא הזכות לשרת בדרך הזו את המדינה, כשלצידם אנשים איכותיים עם מטרות דומות.

חלקו של הבסיס במיצובו של חיל האוויר כחיל טכנולוגי מנצח 

במצ"א 108 התפתח בד בבד עם התפתחות החיל מבחינה טכנולוגית. החל מקשר מוטס פשוט ומכ"מים לגילוי מוקדם שנאספו לאחר מלחמת העולם השנייה, דרך חקר הביצועים להקמת מערך הל"א והקמתו הלכה למעשה. תחום המכ"מים הקרקעיים התפתח בצורה משמעותית ולמדנו גם לתחזק אותם וגם לפתח שיפורים ולבצע חקר לביצועיהם. בהמשך החלו להופיע תחומי עיסוק מגוונים כגון: מערך בקרת הירי, הניווט, הקשר, הזע"ט והמכ"מים המוטסים שהופיעו עם ראשוני המטוסים המורכבים מבחינה אויונית, והצורך לתקן כרטיסים אלקטרונים מורכבים ביותר שלא ניתן לבדוק אותם ללא ציוד בדיקה משוכלל ביותר. עם התפתחות היכולות של המטוסים התעורר הצורך לבצע בדיקות לתוכנה אויונית לפני שהיא מותקנת על מטוסים ולכן גם את זאת למדנו לעשות. גם כשחיל האוויר קלט את יכולת ההגנה האווירית מפני טילים, היה זה אך טבעי שבסיס האלקטרוניקה יהיה אמון על אחת ממערכות התקשורת המורכבות שנבנו אי פעם. 

 

לא נשכח את היכולת להבין מערכתית איך כל המערכות מתחברות ומנגנות יחד.

עם הפנים קדימה

נדרשנו לפתח ולייצר מערכות אלקטרוניות כדי להמשיך לקיים את יכולת האחזקה שלנו, ועם הזמן פיתחנו מערכות אלקטרוניות כמענה לצרכים מבצעיים. כשאנו מסתכלים אל עבר האופק והאתגרים שניצבים בפנינו, אנו בהחלט יכולים לומר שהמורשת של הבסיס, סיפורי האנשים שמרכיבים אותו, הם אלה שנותנים לנו את הכוח והביטחון שנמשיך להיות חיוניים להבטיח את היכולת הטכנולוגית הגבוהה של החיל. ועם ידו על העליונה בכל עימות ובכל מבצע.

בסיס האלקטרוניקה ימשיך לספק פתרונות מעבר לציפיות, ויידע תמיד למקד את הפתרון מתוך תלכיד האנשים האיכותי שלרשותו, יחד עם טכנולוגיה חדישה לצד אלקטרוניקה ותיקה, וחיבור חזק לצרכים של המערכים המבצעיים של החיל.

ובנימה אישית..
בסיס 108 - במצא. בסיס מיוחד עם היסטוריה מקום המדינה, מורשת רבת שנים, זכרונות וחויות מעולם האלקטרוניקה והמערכות. במשך שנים היינו ההיטק שלא מדברים עליו. עם מבצעים עלומים ואתגרים טכנולוגיים שרק משפחת במצא ידעה ויכלה להם.. הגיעה העת והשעה לכונן קהילה בה אתם חברים, פעילים ומשפיעים על המשפחה המופלאה של 108! 
במצ"א 108
bottom of page