הכח השקט
בבסיס צריפין פועלת מערכת מורכבת ומשומנת המעניקה תמיכה כוללת לכל היחידות המבצעיות בחיל–האוויר. בעת לחימה נכנסת המערכת ל"מוד פעולה" מבצעי ודואגת לכל אחד מהיבטי התמיכה בפעילות המבצעית. לב ליבו של בסיס חיל–האוויר בצריפין הינו דרג האחזקה, הפיתוח והאינטגרציה של ציוד ומערכות אלקטרוניות בחיל–האוויר. "אנחנו מייצרים לגורמי החיל את אורך הנשימה. התמיכה השוטפת נעשית על–ידי תיקון מערכות אלקטרוניות במטוסים ובקרקע", אומר אל"ם אסף שכטר, מפקד הבסיס."הבסיס מטפל במכשירי הקשר במטוסים, ביב"אות (יחידות בקרה אזוריות) וביחידות הקשר, מבצע עיבוי ופריסת מערכות קשר, תיקון ופיתוח מערכות מיוחדות בקרונות הכטב"ם, תיקוני מכ"ם ביב"א בתנאי ספיגה, משלים מעגלי פיתוח ואת בדיקות השילוב של התוכנה המבצעית והאינטגרציה של יכולות ומערכות ממוכנות בחיל. עשרות חוליות שלנו מגיעות בכל יום לשטח ולכל אזורי הארץ על מנת לתקן ולבצע את כל המשימות האלו".
אות ומופ"ת
יחידת מערכות פיתוח ותחזוקה (מופ"ת) בבסיס חיל–האוויר שבצריפין תומכת בלחימה באופן אינטנסיבי מאז תחילתה. היחידה כוללת חמישה בתי מערכת (בי"ם) הפועלים במרץ.
הפעילות ביחידה בשגרה ובחירום כוללת תיקון מערכות אלקטרוניות המורכבות על מטוסים או על מערכות קרקעיות של חיל–האוויר ברחבי הארץ ומימוש פרויקטים. בעת לחימה גובר היקף הפעילות והיחידה מקבלת הפעלות רבות לפרויקטים בנוהל "7200", שמשמעותו הפעלה לביצוע מהיר ומזורז והתקנות מיוחדות. במקביל, מבוצע תיקון מערכות אלקטרוניות, הנדרשות לאור הגדלת הכמות ואינטנסיביות של גיחות המטוסים בכל המערכים בחיל.
"המערכות מגיעות לתיקון וטיפול בקצב הרבה יותר גדול מתמיד ואנחנו, בהתאם, מתגברים את כוח האדם ומשקיעים את האנרגיות הנחוצות בשעות העבודה הנוספות, כל זאת במטרה לשחרר את הציוד כמה שיותר מהר", מספר סא"ל אבי רון מפקד יחידת מופ"ת, "אנשי היחידה עובדים יום וליל כדי לשחרר את המערכות, אנחנו שואפים וממוקדים כל הזמן בשימור ושיפור זמינותם של כלי–הטיס ובמתן המענה במהירות הנדרשת".
החיבור של היחידה לבסיסי הטיסה ולמטה חזק מאוד. אנשי היחידה נמצאים בקשר יום–יומי, רציף וממוקד עם הגפים הטכניים. "הקשר חשוב בהגדרת המערכות הקריטיות, הגדרת הפרויקטים שבעדיפות ובהובלה של הפרויקטים". מספר סא"ל רון, "בעיקר בזמינות המערכות וסיוע לבסיסים במה שנדרש. אנחנו פה לתמוך ולסייע".
במהלך הלחימה, פעלו וביצעו במופ"ת כמות גדולה של פרויקטים בעדיפות ופרויקטים בנוהל "7200". היחידה קיבלה עד כה עשרות פרויקטים, מתוכם 17 כבר הושלמו לשביעות רצון המשתמשים והמטה. "נשארו עוד מספר פרויקטים והיד עוד נטויה, בכל יום מגיעים פרויקטים חדשים. אנחנו מנסים לקדם את הפרויקטים בעדיפות כדי להביא לשיפור משמעותי ברמה המבצעית של חיל–האוויר, בכל הקשור למערכות אלקטרוניות שאנחנו האחראים עליהן", מספר סא"ל רון, "בכל אחד מן הפרויקטים יש הירתמות מהירה של האנשים, חיבור מהיר למטה וביצוע נחוש להשלמת המשימה. בחלק מהפרויקטים אנחנו מובילים את הפרויקט עד הסוף, מא' ועד ת' וקיימים פרויקטים בהם אנחנו מצטרפים לצוותים אחרים שמובילים ועושים את חלקינו כדי ליצר תמונה שלמה".
בתקופת הלחימה עבדה יחידת מופ"ת על מספר פרויקטים: מערכות לוחמה מנגד והגנה עצמית, הכנסה לשימוש של פריטים, ספקים, משדרי מכ"ם וספקי כוח מוטסים של מגוון מערכות אלקטרוניות. כמו כן, בוצעו התקנות מיוחדות בקרונות קשר של יחידת הקשר של חיל–האוויר (י"ק), קישור אתרים ברמת קשר חסין ומוצפן, התקנת מערכות קשר ומערכות כריזה ביב"אות והסבות והתקנות של מצפנים.
"סוד כוחנו הוא האדם, הטכנאי ואיש הצוות. יש לנו אנשים ברמה המקצועית הגבוהה ביותר שניתן למצוא בחיל–האוויר. בלחימה הנוכחית הם מצליחים לתת מענה לכמות גדולה מאוד של מוקדים בפעילות", מספר סא"ל רון, "אנחנו מדברים פה על עבודה אינטנסיבית מסביב לשעון תוך מספר ימים לא מבוטל והם עדיין מגלים מסירות ומוטיבציה גבוהים מאוד מתוך הבנת החשיבות והצרכים. בסוף כולם מבינים שזאת מלחמה שאנחנו נלחמים בה על הבית ולכן הם נרתמים ופועלים להגדלת שיפור העוצמה והרמה של הביצועים בחיל–האוויר".
אינטגרציה זה שם המשחק
בימי לחימה אלה, הפך תחום אינטגרציה בבסיס לצומת מרכזית בה עוברות ונבדקות התאמת ושילוב המערכות בחיל–האוויר על–פי דרישות המאפיין והצורך המבצעי. באינטגרציה לא עוסקים בפיתוח, אבל כולם מגיעים בסופו של דבר אל היחידה. בתחומים האוויוניים של כלי–הטיס, בודקת היחידה ולאחר מכן מעבירה למרכז ניסוי טיסה (מנ"ט), ובתחומים שאינם מוטסים, נמצאת היחידה בשלב האחרון והסופי, אחריו מגיע שלב ההתקנה.
"היכולות של היחידה רבות", מספר רס"ן שהם קולן, ראש תחום אינטגרציה. "לאחר ביצוע שינויים או תוספות במערכות הן מגיעות אלינו לבדיקות אינטגרציה". חיל–האוויר מצליח לממש יכולות מבצעיות שהיו מתוכננות בתוכנית רב שנתית מסודרת בזמן מאוד קצר, זאת על–מנת להתמודד עם האיומים בזירה.
ישנם פרויקטים נוספים שהיחידה עבדה עליהם בשבועות האחרונים אשר רלוונטיים ללחימה, כגון תצורה חדשה להתאמת המטוס לנשיאת פצצות אוטונומיות חכמות הפועלות בשיטת "שגר ושכח" על רעם, ברק וסופה, ובדיקת בלוק א' של מטוס הסופה על–מנת שיוכלו להכריזו כמבצעי.
תפעול והנדסה כל הזמן
ביחידת תפעול והנדסה ישנם מספר גפים אשר פועלים בזמן הלחימה ביתר שאת. גף אספקה תעופתית משמש כשער הכניסה והיציאה של כל המערכות לבסיס, תחום מכני הכולל את הנדסה מכנית ורצפת היצור, מרכז אחזקה המתפקד למעשה כמרכז העצבים של הבסיס כולו בהיבטים טכניים ומרכז השליטה והבקרה המרכזי שתפקידו שליטה ברמת הנכסים בבסיס, גף מידע תכנון וניהול (מת"ן) וגף הנדסת אלקטרוניקה ותוכנה. סא"ל שמעון כהן, מפקד יחידת תפעול והנדסה, מספר: "בתוך היחידה אנחנו אחראים על כל המשאבים בתחום התקציבים, שעות נוספות וייצור. אנחנו דואגים לעשות את העבודה הכי טוב שאפשר כדי שהבסיס יוכל להפיק את המרב ולתת תפוקות בסדר גודל העולה על הממוצע לחיל–האוויר".
טייסת מנהלה בבסיס ויחידת הבינוי תומכים את כלל הפעילות של כל היחידות ובהן יחידת לה"ב ויחידת המחשוב של חיל–האוויר "אופק".
ברגע שנכנסים לבסיס אפשר לראות את כלי–הרכב יוצאים ונכנסים כאשר סמל הבסיס מתנוסס על גביהם בגאווה. גם מבחינה זו, זה אינו בסיס רגיל - לא בכל בסיס יש גף רכב המשמש כמרכז ההובלה של חיל–האוויר. הגף אחראי על שינוע רוב הציוד בחיל, הכולל אלפי פריטים תעופתיים ותחמושת וגם מטוסים מושבתים (מ"ש), המועברים מדי יום בין בסיסי החיל השונים והתעשיות. "מרבית נהגי הגף הינם חיילי חובה צעירים", מספר רנ"ג אמיתי עמירם, מ"מ מפקד גף רכב בבסיס, "החיילים נשלחים לבסיסים רחוקים במשימות הנמשכות לעיתים יותר מיום אחד. עם הגעתם לבסיסי מקבלי השירות, נתקלים הנהגים בבעיות שונות, החל מהתמצאות ותקלות טכניות בדרך ועד לקשיים בכניסה לבסיס ומול מקבלי השירות. נפח הפעילות גדול מהרגיל בעקבות הפעילות בשטח, ההעברות שעשינו בעשרה ימים משתוות לפעילות שעושים בזמן ארוך הרבה יותר".
ומפקד הבסיס מסכם: "סוד כוחנו הינו בחיבור המופלא בין טכנולוגיה, ידע וחשוב מכל - האנשים התומכים את כל העשיה הזו בבסיס. אנשים בעלי מוטיבציה ויכולות גבוהות, המשקיעים ממרצם על–מנת לקדם את חיל–האוויר וליצור את התמיכה הנדרשת בשעה זו. בימים אלו אנו רואים בכל מקום את התרומה הרבה ואת המוטיבציה האישית והקבוצתית להאיץ תהליכים ועשייה על–מנת לאפשר לחיל–האוויר יכולות חדשות והמשך הפעילות בכל הקצב והאיכות הנדרשת ללא פגיעה וללא ירידה ברמת הבטיחות. יש לי את הבטחון המלא באנשים ותרומתם החשובה והמשמעותית ליכולת הלחימה והנצחון של חיל–האוויר".